U četvrtak, 16. IV. 2015. godine, u belomanastirskom Hotelu Patria počeo je Prvi Hrvatski ruralni parlament (HRP). Domaćin je bila Osječko-baranjska županija, organizatori su bili Hrvatska mreža za ruralni razvoj (HMRR), osječka Udruga za kreativni razvoj Slap, Grad Beli Manastir i Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja. Na HRP-u je sudjelovalo preko 200 sudionika iz različitih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja (BiH, Slovenije i Srbije) i Europske Unije.

Na uvodnoj, plenarnoj sjednici HRP-a pod nazivom “Ruralni divani” govorili su: Višnja Jelić Mück, predsjednica HMRR-a (“Ciljevi Hrvatskog ruralnog parlamenta”), belomanastirski gradonačelnik IvanDoboš (“Zašto Baranja?”), osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić (“Dobrodošli u Osječko-baranjsku županiju”), izaslanik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) StaffanNilsson, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Domagoj Hajduković, predsjednica Udruge za kreativni razvoj Slap Sonja Vuković(“Uvod u rad HRP-a”) te Dane Pejnović, profesor ruralne geografije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, i Maja Štambuk, ruralna sociologinja sa Instituta Ivo Pilar (“Slika ruralne Hrvatske”).

Najbolja ideja i najbolji projekt
Na otvorenju HRP-a predstavljeni su i finalisti te proglašeni pobjednici natječaja za najbolje ideje i projekte zapošljavanja mladih u ruralnom prostoru. Nagrada za najideju dodijeljena je “Udruzi PLANTaža” iz Erduta, dok su najbolji projekt izradili članovi osječke udruge “Srce Slavonije i Baranje“.

– Projekt se odnosi na pomoć poljoprivrednicima kroz dijeljenje savjeta i ostale savjetodavne usluge kroz našu pokretnu službu. Isto tako, ispunjavamo zahtjeve za poticaje OPG-ovima te malim i srednjim poljoprivrednicima diljem Osječko-baranjske županije – kaže Ivana Plašćak, predsjednica “Srca Slavonije i Baranje”, naglašavajući kako planiraju proširiti djelokrug.

U ime “Udruge PLANTaža”, nagrađene za najbolju ideju, Goran Walter istaknuo je kako nastoje razviti mobilnu aplikaciju koja bi povezivala proizvođače s krajnjim kupcem.

Poslijepodne prvog dana održani su “Ruralni café” (15-17 sati) te predstavljanje hrvatskog ruralnog prostora u Etnoselu “Baranjski divani” Hotela Patria (17-19 sati).

Sajam
U sklopu gospodarskog dijela programa, u Etnoselu “Baranjski divani”, održan je sajam na kojemu je predstavljen hrvatski ruralni prostor. Sajam je okupio LAG-ove s područja cijele Hrvatske, koji su se predstavili kroz bogatu i raznovrsnu ponudu autohtone hrane i pića. Posjetitelji su mogli vidjeti prikaz tradicijskih običaja i starih zanata te bogatstvo narodnih nošnji i pjesama, dok su lagovci bili zaduženi i za prezentaciju uspješnih projekata i primjera dobre prakse.

Radionica LAG-a Baranja
Istovremeno sa sajmom, u Etnoselu “Baranjski divani”, LAG Baranja organizirao je radionicu na kojoj je stanje provedbe Mjere 202. i pripreme za provedbu LEADER Mjere 2014. – 2020. prikazao Ivan Ciprijan iz Ministarstva poljoprivrede. Lidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja, u svojoj prezentaciji nazočne je upoznala s dosadašnjim radom LAG-a Baranja te s aktivnostima koje predstoje u sljedećem razdoblju, osvrnuvši se posebno na Mjeru 19. – LEADER iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ivana Čavar, voditeljica belomanastirske Učeničke zadruge Mravci – znalci, iznijela je aktivnosti te učeničke zadruge te dosadašnju suradnju s LAG-om Baranja.

Uloga LAG-a Baranja
Lidija
Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja, izjavila je za “Glas Slavonije” kako je njezin LAG dobio čast biti prvi organizator HRP-a stoga što je među najboljima u Hrvatskoj te je, kao takav, povukao značajna sredstva iz EU-a. Gradonačelnik Belog Manastira i predsjednik LAG-a Baranja Ivan Doboš dodao je kako su u organizaciju HRP-a LAG Baranja, TZ Baranje i Grad Beli Manastir uložili mnogo truda, a sve u cilju upoznavanja javnosti s problemima s kojima se ljudi ovdje susreću, ali i kako bi pokazali ljepšu stranu Baranje.

Izvor: LAG Baranja